Refinantarea creditelor de nevoi personale nu mai este costisitoare

Pe data de 21 iunie 2010 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta privind creditarea populatiei, cu modificari care le permit consumatorilor sa renunte la vechile contracte de credit prea costisitoare, in favoarea unor credite de nevoi personale mai avantajoase. Scutirea de comisionul de rambursare anticipata este evident un imbold pentru cautarea unor solutii de  finantare mai bune.

Pentru imprumuturile cu dobanda variabila, comisionul a fost complet eliminat, iar in cazul celor cu dobanda fixa, acesta a fost redus la maxim 1% din valoarea soldului. Asadar, pretul pentru cautarea unei variante mai eficiente nu mai este un impediment la acest demers. Evident, un nou imprumut presupune aceleasi sau alte comisioane fata de cele practicate de vechiul creditor: comision de analiza a dosarului – existent la majoritatea bancilor, dar achitat doar daca imprumutul de acordat, comision de administrare lunara a contului etc.

Ca sa obtina un nou credit, solicitantul trebuie sa-l acopere pe cel initial si sa corespunda catorva criterii: sa fie bun platnic, iar nivelul veniturilor sale sa il poata incadra in gradul maxim de indatorare acceptat de banca.

Pentru creditele fara ipoteca, in general, costurile sunt mai mari decat pentru cele cu garantii ipotecare. Clientii bancilor trebuie sa stie de la inceput ca nu intotdeauna o refinantare este  cea mai buna solutie pentru ei. Trebuie luati in calcul mai multi factori, printre care perioada ramasa pana la scadenta, momentul contractarii creditului, durata acestuia, dobanda.

Conform informatiilor Conso.ro, cea mai avantajoasa dobanda pentru creditele de refinantare este in prezent cea practicata de Raiffeisen Bank. Este vorba de dobanda de 6,9% pe an pentru oferta « Flexicredit Integral », cu DAE de 8,2%.

Laisser un commentaire