BNR reduce dobanda-cheie la 7,5%

BNR incepe anul cu o perspectiva optimista si aduce o veste oarecum surprinzatoare pentru bancheri, reducand dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. Decizia a fost luata pe 5 ianuarie 2010, in sedinta Consiliului de Administratie BNR. Cu o asemenea masura, Banca Nationala a Romaniei mizeaza pe « stagnarea temporara a procesului de dezinflatie », dar si pe perspectivele unor investitii straine si pe dezamorsarea conflictelor politice interne.

« Mesajul transmis prin decizia bancii centrale este optimist. BNR este increzatoare ca vom reintra in linie cu prevederile acordului cu FMI si Comisia Europeana, semn ca marea parte a incertitudinilor s-au risipit. In plus, BNR nu vede presiuni de depreciere in curs », explica Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Aceasta reducere ar trebui sa fie resimtita de clientii bancilor private in mod pozitiv, nivelul dobanzilor la credite urmand sa scada si ele. Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, atrage insa atentia ca « totul depinde de ceea ce se va intampla pe piata interbancara ». Estimativ, dupa reducerea dobanzii cheie cu 0,5%, dobanda in piata ar trebui sa fie undeva in jurul a 9%. Comparativ, pentru nivelul de 8%, dobanda pe piata interbancara se situa la aproximativ 10%.

La nivel practic, este nevoie insa de cateva luni pentru ca o masura de politica monetara sa se resimta in piata. Primele efecte sunt vizibile la imprumuturile interbancare, reducerea costurilor acestora fiind o premisa pentru scaderea dobanzilor la creditele  acordate populatiei.

In sedinta din 5 ianuarie, BNR a decis, de asemenea, « mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit », asa cum se precizeaza in comunicatul oficial.

Pe parcursul anului trecut, dobanda-cheie a fost redusa de nu mai putin de 5 ori, ajungand de la 10,25% la 8%. Nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor a fost si el coborat, atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Pe 3 februarie 2010, BNR va tine o noua sedinta de politica monetara.

Laisser un commentaire