Băncile caută soluţii pentru acoperirea creditelor negarantate

Jucătorii de pe piaţa creditelor de consum fac eforturi pentru a rămâne în echilibru. În martie 2009, volumul creditelor de consum a înregistrat pentru prima dată în ultimii trei ani o scădere considerabilă, cauza principală fiind dobânzile tot mai mari. În acelaşi timp, creditele fără garanţii dau bătaie de cap bancherilor, rata restanţelor la aceste împrumuturi înregistrând în luna februarie un salt de 18%. Cea mai mare parte a acestora este la creditele în lei.

Ca urmare a ratei de neplată la împrumuturile negarantate, volumul restanţelor de pe piaţă a depăşit pragul de un miliard de euro. Valoarea creditelor fără garanţii este de jumătate din totalul creditelor de consum acordate populaţiei, iar probabilitatea recuperării integrale este redusă.

 Pentru a soluţiona într-un fel criza restanţelor de plată, băncile au trecut la restructurarea creditelor existente şi la scăderea dobânzilor. Numărul mare de clienţi disponibilizaţi, ca şi deprecierea monedei româneşti în raport cu euro, obligă băncile să se adapteze şi să pună în aplicare măsuri speciale pentru clienţii care nu mai pot să-şi plătească ratele la credite. „Băncile care au fost agresive în câştigarea cotei de piaţă vor avea în portofoliu o serie de probleme. Au fost nişte luni în care leul s-a depreciat şi care se suprapun creşterii numărului de şomeri. Fiecare bancă pune în aplicare o serie de măsuri de restructurarea a creditelor clienţilor care nu pot achita ratele”, arată analistul-şef BCR Lucian Anghel.

 În acest context, ponderea provizioanelor efectuate de bănci a crescut în ultimele luni, totalul sumelor provizionate numai în luna februarie ajungând la 2.24 miliarde de euro. Aceste rezerve sunt destinate acoperirii pierderilor, respectiv a restanţelor de peste 90 de zile sau a creditelor pentru care s-au iniţiat proceduri în justiţie.

Laisser un commentaire